Land Art Festival SLAMA u Osijeku

Nedelja, 23. jun 2013. god.

Land Art Festival SLAMA u Osijeku

Ideju za izradu skulptura od slame dobio sam putujući po prostranim panonskim ravnicama još za vrijeme studija. Odmah mi se svidjela zamisao i prepustio sam se neobuzdanom maštanju. Nakon što sam završio akademiju i vratio se u zavičaj ideja se polako počela ostvarivati. I tako sam u ljeto gospodnje 2006 zajedno sa nekoliko svojih kolega osnovao kiparsku koloniju "SLAMA". Na obiteljskoj njivi od skoro tisuću zlatno žutih bala nastale su s puno entuzijazma i improvizacije prve skulpture od slame. A Velika figura božanstva plodnosti visoka 7 m zapaljena je po uzoru na jedan drevni žetveni ritual na samom otvorenju izložbe.
Nastavkom rada u ponovo otkrivenom kiparskom materijalu slama razvio sam i usavršio tehniku izrade. Oko osnovne drvene ili željezne konstrukcije veže se slama u više slojeva gradeći tako formu i volumen. Oblikovane skulpture mogu dostići monumentalnost velikih dimenzija, srazmjerno su lagane i odlično djeluju pod vedrim nebom u prirodi ravničarskog kraja.

Nikola Faller slikar i skulptor

Program:

Nakon 6 godina festivala na polju u Baranji, SLAMA Land Art Festival seli u osječki park u Perivoj kralja Tomislava. Kiparska kolonija počinje s radom u ponedjeljka 9. jul i traje do subote 14. jula . U koloniju se prijavilo oko 25 umjetnika iz Srbije, BiH, Turske, Mađarske, Austrije i Hrvatske koje će skulpturama od slame oplemeniti gradsku zelenu površinu.

14. i 15. jula SLAMA otvara svoja vrata za sve posjetitelje i nudi bogat kulturni događaj, zdravu hranu iz domaće radinosti lokalnih Obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, slamnate igraonice za djecu, autentične rukotvorine, scenski performans te spaljivanje Feniksa visokog preko 10 metara. Mitska i sveta ptica Feniks, ili Žar ptica kako su je Slaveni zvali, središnji je motiv ovogodišnje slame.

RASPORED DOGAĐANJA:

SUBOTA, 14. srpanj:
12 sati: otvaranje vrata za posjetitelje
15 sati: slamnata igraonica (15 – 20h)
17 sati: glazbeni program
20.30 sati: „Darovi vodi“ – puštanje vjenčića od slame s lučicama u rijeku Dravu
21.30 sati: glazbeni program

NEDJELJA , 15. srpanj:
12 sati: otvaranje vrata za posjetitelje
15 sati: slamnata igraonica (15 – 20h)
17 sati: glazbeni program
20.30 sati: spaljivanje Feniksa
21.30 sati: glazbeni program

GLAZBENI I SCENSKI IZVOĐAČI:
Krjesnice, Feuersalamander, Piroška Heđi i Ana Stanković, Olujić – Lamza trio, Slaven Batorek i Kiril Naumov Duo, Plesni studio Shine, SKOL