Izložba skulptura Olge Jevrić u Muzeju savrene umetnosti u Novom Sadu

Sreda, 09. april 2014. god.

Izložba skulptura Olge Jevrić u Muzeju savrene umetnosti u Novom Sadu

Izložba skulptura i fotografija nedavno preminule istaknute vajarke i akademika Olge Jevrić (1922-2014) biće otvorena 10. aprila u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu, u saradnji sa Kućom legata u Beogradu i Galerijom Bel art iz Novog Sada, a organizovana je povodom nagrade “Sava Šumanović” koja je toj umetnici dodeljena 2013. za visoke stvaralačke domete i ustanovljenje autentičnog modernističkog koncepta u srpskoj umetnosti XX veka.

Izložbu čine eksponati preuzeti iz Legata Olge Jevrić u Kući legata u Beogradu, uz nekolicinu skulptura iz zbirke Galerije Terra u Kikindi i jednog skulptorskog rada iz kolekcije Galerije SANU - Ogranka u Novom Sadu. Takođe, izložba obihvata i izbor stvaralačkih fotografija Olge Jevrić, nastalih od 1984. do 2003. godine, koje su premijerno bile izložene na njenoj samostalnoj izložbi u Galeriji Zlatno oko u Novom Sadu 1993.

Skulptura Olge Jevrić, kako je naveo jedan od autora izložbe u MSUV Sava Stepanov, javila se na horizontu srpskog i jugoslovenskog likovnog stvaralaštva kao značajan i autoritativan primer niza adekvatnih reakcija na izazove sveta i impulse aktuelne umetnosti.U prelomnim 50-im godinama 20. veka, upravo je Olga Jevrić svojim “Prostornim konstrukcijama”, prezentovanim na prvoj samostalnoj izložbi u beogradskoj Galeriji ULUS (1956), a potom i na Bijenalu u Veneciji (1958), ostvarila najdrastičniji zaokret ka modernizmu; ka “onoj autonomiji umetnosti koja konstituiše autentičnu plastičku misao - kakvu samo umetnost može da ponudi poput uglednog modela - društvu, drugim znanjima i drugim praksama”, naveo je Stepanov, ističući da opus Olge Jevrić, koja je bila prisutna na sceni gotovo šest decenija, zaslužuje stalno vrednovanje, uvažavanje i institucionalnu podršku bitnu za kontekstualizaciju i očuvanje njenog rada.Olga Jevrić preminula je 10. februara 2014. godine u Beogradu, gde je i rođena 1922. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana.

Vredan deo opusa poklonila je Kući legata i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, čiji je dopisni član postala 1974. godine, a redovni 1983.

Izložbu “Olga Jevrić _skulpture i fotografije” u MSUV otvoriće, uz Stepanova, i istoričar umetnosti Jerko Denegri, koji je sa Olgom Jevrić ravnopravno dobio nagradu “Sava Šumanović” 2013. godine.

Realizaciju izložbe pomogla je kompanija Telekom Srbija, a biće otvorena u MSUV do 4. maja.