Arsić Svetomir Basara

( Sevce kod Uroševca 1928 ) English

Arsić Svetomir Basara

Završio Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu. Predavao na Učiteljskoj školi u Prištini a potom na Akademiji umetnosti u Prištini. Redovni član SANU.
Izlagao na velikom broju kolektivnih isložbi u zemlji i inostranstvu a samostalno u Aleksincu, Prištini, Subotici, Brezovici, Beogradu, Loznici, Kruševcu, Nišu, Trsteniku, Obrenovcu, Negotinu, Krupnju, Boru, Kragujevcu,Vrnjačkoj Banji, Arilju, Sremskim Karlovcima, Somboru, Novom Sadu, Leskovcu, Pirotu, Vlasotincima, Vranju, Petrovcu na Mlavi, Žagubici, Svilajncu, Novom Kneževcu i u Parizu , Jajcu.
Učestvovao na vajarskim simpozijumima: Me|unarodni simpozijum”Forma viva” (Portorož) Simpozijum vajara u Ostrožcu kod Bihaća, Simpozijum u Moravanima (Slovačka) Bijenale sklulpture u Vrnjačkoj Banji, Internacionalni simpozijum “Mermer i zvuci” u Aranđelovcu, Vajarski simpozijum Univerziteta u Prištini, Vajarska kolonija “Di Svilato” u Svilajncu i Simpozijum skulpture “Meander” u Apatinu.
Postavljene su mu Skulpture u javnom prostoru u zemlji a u inostranstvu, Portorožu,
Ostrožcu na Uni, Morovanima (Slovačka).
Nagrada na konkursu lista “Jedinsvo”; nagrada za izradu štafetne palice Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (1956); nagrada za idejno rešenje spomenika Boru i Ramizu i spomenika šarplaninskim partizanima (1961); nagrada za idejno rešenje spomenika partizanskom odredu “dr Dragiša Mišović” u Čačku (1962); nagrada za idejno rešenje spomenikapalim borcima iz Orahovca (1966); nagrada Udruženja likovnih umetnika Srbije za skulpturu (1969); nagrada grada Prištine (1971); nagrada Udruženja likovnih umetnika Kosova (1971); nagrada Univerziteta u Prištini (1974); nagrada majskog salona Udruženja likovnih umetnika Kosova (1975); nagrada udruženja likovnih umetnika Jugoslavije (1981); nagrada na izložbi “Beograd inspiracija umetnika” (1986); nagrada AVNOJ-a za vajarstvo (1986); nagrda za skulpturu novembarskog salona u Prištini (1997); Vukova nagrada (1998); Vidovdansko priznanje Univerziteta u Prištini,Kosovska Mitrovica (2005); nagrada "Prof.dr Vojislav K.Stojanović" Beograd (2007). Žii i radi u Beogradu.

Adresa: 11070 Novi Beograd, Nehruova 200/23

Sajt: www.sabasara.com

Email:

Skulpture umetnika u bazi (2)